top of page
Search
  • FUTURITUM

Tankevekkende krim med KI-detektiv


Bokmelding: In the Blink of an Eye av Jo Callaghan (Simon & Schuster UK, 2024)


Ifølge The Guardian (29.07.24) var 54 år gamle britiske Jo Callaghan redd for at debutromanen hennes, In the Blink of an Eye, ville falle mellom stolene krim og science fiction. I sommer vant boka den prestisjetunge prisen Theakston Old Peculier crime novel of the year award.


Jo Callaghan presenterer oss for politietterforsker Kat Frank, tilbake på jobb etter å ha pleiet ektefellen i månedsvis, helt til han dør av lungekreft. Hun er fortsatt preget av tapet, og nøler før hun sier ja til å lede et prosjekt for å vurdere om politiarbeid kan ha nytte av kunstig intelligens. Med på laget har hun to kolleger og en ung, ambisiøs universitetsprofessor, pluss oppfinnelsen hennes, den kunstig intelligensen AIDE Lock.


I et godt oppbygd narrativ berører Callaghan dilemmaer vi kjenner fra den pågående KI-hypen, som boka hennes sikkert fikk nytte av da den raskt (holdt på å skrive i løpet av et øyeblikk) oppnådde bestselgerplassering. Bias, eller skjevt befolkningsmessig og klassemessig vurderingsgrunnlag, er ett aspekt, det samme er etiske vurderinger og spørsmålet om KI kan utvikle empati, intuisjon og impulser som likner våre.


Temaene er velkjente fra science fiction, tenk bare på HAL i 2001 En romodyssé, androidene i Blade Runner, eller Isac Asimovs robotfortellinger og robotlover. Men fordi romanens handling utfolder seg i vår nære fremtid, i en sjanger som spiller på andre strenger enn fabelprosaen, tilføres drøftingen av kunstig intelligens nye dimensjoner.


Av yrke er Callaghan strateg, forteller nettet oss. Hun vurderer blant annet arbeidslivet om 10 til 15 år, og hvordan KI vil påvirke det. På hva slags nivå eller hvor arbeidsplassen hennes befinner seg, er det lite informasjon om på det samme nettet. At forfatteren trekker nyttige veksler fra dagjobben, er det på den andre sida neppe noen tvil om.


AIDE Frank kan projiseres som en tredimensjonal avbildning, et hologram. Det er et grep forfatteren tillegger skaperen av Frank, universitetsprofessoren. Professorens hensikt er å skape et funksjonelt grensesnitt mellom KI og mennesker, og det er nok også et grep Callaghan tar for å styrke leserens evne til å relatere seg til en digital detektiv.


Hologram-påfunnet virker forøvrig som skreddersydd for en eventuell filmatisering av romanen, noe som ikke er utenkelig. Selve plottet fungerer ellers godt nok til å tåle skjermversjon, inkludert klippehengere og spennende avslutning. Ikke uventet har Callaghan allerede utgitt oppfølgeren Leave No Trace, og har signalisert at hun planlegger ytterligere to oppfølgere.


Romanen har dypere lag utover samspillet mellom AIDE Lock og det øvrige teamet. Det sentrale plottet handler om bortførelse av ungdommer, som Franks kolleger får som første sak. De tragiske rammene rundt forsvinningene treffer politikvinnens erfaringer på hjemmebane, og speiler samtidig forfatterens eget tap av ektefelle etter langvarig kreftsykdom.


In the Blink of an Eye er en velskrevet sidevender, minst like god som andre britiske krimbøker jeg har pløyd meg gjennom. Den har fått velfortjent oppmerksomhet, og bør gi penger tilbake til et forlag som kjøper norske rettigheter. For skrivende science fiction-fans er det mer enn nok inspirasjon å hente hos Jo Callaghan.


-      -      -

PS: For de som er særlig opptatt av kunstig intelligens i relativt fersk litteratur – altså litteratur om og ikke skrevet av KI – kan jeg i farten navndroppe Maskiner som meg av Ian McEwan Machines (norsk oversettelse Gyldendal 2019) og Informasjonen av Bår Stenvik (Tiden 2018).


Denne omtalen ble først publisert på nyenova.no




© Copyright Jørn A Jensen - Også publisert i Nye Nova, 16. mai 2024

Comments


bottom of page